Wasbare luiers, klinkt als een hoop werk en viezigheid. Niets is tegenwoordig minder waar!

Wasbare luiers zijn hip, makkelijk te gebruiken en hebben diverse voordelen:

 • Beter voor het milieu
 • Zacht voor de billetjes
 • Goedkoper op termijn
 • Sneller zindelijk
 • Betere heupontwikkeling

Lees hieronder meer over de verschillende soorten luiers.Weergave:
 


Bezig met laden...
visibility

Wolbroek - Green Hedgies

Petit Lulu - Wolbroek - Green Hedgies

24,75

visibility

Wolbroek - Grijs/Blauw

Popolini - Wolbroek - Grijs/Blauw

18,75

visibility

Wolbroek - Grijs/Ecru

Popolini - Wolbroek - Grijs/Ecru

18,75

visibility

Wolbroek - Pink Hedgies

Petit Lulu - Wolbroek - Pink Hedgies

24,75

visibility

Wolbroek - Rood/Blauw

Popolini - Wolbroek - Rood/Blauw

18,75

visibility

Wolbroek - Turquoise Hedgies

Petit Lulu - Wolbroek - Turquoise Hedgies

24,75

Verschillende soorten

Er zijn twee soorten wasbare luiers, de all-in-one en de twee-delige luier.

De all-in-one luier is een luier waarbij de waterafstotende laag vast zit aan de absorberende laag. Twee-delige luier bestaat uit een luier wat absorbeert en een overbroekje. Het overbroekje bevat de waterafstotende laag. De voor- en nadelen zijn beschreven onder het kopje informatie > wasbare luiers.

All-in-one luier

Bij de all-in-one luier zit het absorberende deel en het waterafstotende deel aan elkaar vast. Het is de ideale luier voor oppasopa's, oma's en het kinderdagverblijf.
Het nadeel is dat het over het algemeen minder absorbeert dan een twee-delige luier. Hierdoor wel goed geschikt voor gebruik overdag

All-in-two luier

Bij de all-in-two luier is het absorberende deel los van de waterafstotende laag. Er gaat een overbroekje over de basisluier heen. De basisluier absorbeert goed en in combinatie met de inlegger is deze geschikt voor een hele nacht gebruik. Het overbroekje sluit goed over de absorberende luier bij door middel van elastiek bij de rug en beentjes waardoor kans op doorlekken klein is. Het absorberende deel kan bestaan uit een hydrofiele luier, voorgevormde luier of pads (inlegvellen).

De voor en nadelen worden hieronder beschreven.

De hydrofiele luiers staan het meest bekend als wasbare luier daarnaast kunnen ze voor zoveel verschillende doeleinden worden gebruikt:

 • handdoek na het badderen
 • spuugdoek
 • op het verschoningskussen
 • schaduw voor de zon
 • onder het hoofd bij het slapen
 • knuffeldoek

Uiteraard kunnen ze ook gebruikt worden als luier. Het grote voordeel is dat ze voor veel doeleinden gebruikt kunnen worden en je ze dus nooit teveel in huis kunt hebben. Door de verschillende opvouw mogelijkheden passen bij ieder kind. Het nadeel is in vergelijking met andere wasbare luiers dat ze moeten worden voorgevouwen. Als de luier is voorgevouwen kun je ze gemakkelijk door een luierklemmentje op de plaats houden, echter is dit niet perse nodig. Over de luier gaat het overbroekje.

De voorgevormde luier is het meest lekdichte systeem onder de wasbare luiers. Doordat het bij de rug en beentjes wordt afgesloten met elastiek. Daarnaast sluiten de overbroekjes goed aan over de basisluier.

Het voordeel van de voorgevormde luier is dat je ze niet meer hoeft op te vouwen. De basisluier kan na gebruik in de luieremmer worden bewaard voordat ze gewassen worden. Het overbroekje kan meerdere malen mee, totdat ze gaan stinken en als er ontlasting op gekomen is.

Bij de pads (inlegvellen of boosters genaamd) is de pad het absorberende deel van de luier. De pads worden in het overbroekje geplaatst, vaak door middel van drukknoopjes. De pads hebben als voordeel dat de manier van inleggen kan worden aangepast aan het plasgedrag van je kindje. Ook bij dit systeem kan het overbroekje vaker worden gebruikt. Het nadeel bij dit systeem is dat de pads bij de beentjes niet af sluiten met elastiek, wat als gevolg heeft dat er eerder ontlasting op het overbroekje kan komen.


Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.