Wasbare luiers, klinkt als een hoop werk en viezigheid. Niets is tegenwoordig minder waar!

Wasbare luiers zijn hip, makkelijk te gebruiken en hebben diverse voordelen:

 • Beter voor het milieu
 • Zacht voor de billetjes
 • Goedkoper op termijn
 • Sneller zindelijk
 • Betere heupontwikkeling
Nog geen ervaring met de wasbare luier en wil je graag kennis maken?  Voel, bekijk en ervaar welk wasbaar luier systeem het beste bij jullie past. 

Neem dan contact op voor een geheel gratis en vrijblijvend consult.


Weergave:
 


Bezig met laden...
visibility

Bamboozle Wrap - Above the Clouds

TotsBots - Bamboozle Wrap - Above the Clouds

17,95

visibility

Bamboozle Wrap - Cobalt Big Cats

TotsBots - Bamboozle Wrap - Cobalt Big Cats

17,95

visibility

Bamboozle Wrap - Dreamer

TotsBots - Bamboozle Wrap - Dreamer

17,95

visibility

Bamboozle Wrap - India

TotsBots - Bamboozle Wrap - India

17,95

17%
visibility

Bamboozle Wrap - Pop

TotsBots - Bamboozle Wrap - Pop

17,95

14,95

visibility

Bamboozle Wrap - Rainbow Stripe

TotsBots - Bamboozle Wrap - Rainbow Stripe

17,95

visibility

Bamboozle Wrap - Shoreline

TotsBots - Bamboozle Wrap - Shoreline

17,95

visibility

Bamboozle Wrap - Stargazing

TotsBots - Bamboozle Wrap - Stargazing

17,95

visibility

Raamsticker - Wasbaar Welkom

Raamsticker - Wasbaar Welkom

0,00

Er is onderscheid te maken in ééndelige en tweedelige wasbare luiersystemen.

ééndelig wasbaar luiersysteem


All-in-one luier (AIO)

De all-in-one (AIO) is een alles in één systeem. Dit ééndelige systeem lijkt in gebruik het meest op de wegwerpluier en bestaat, zoals de naam al zegt, uit één geheel. Het absorberende deel en het waterafstotende deel zitten aan elkaar vast. Hiermee is de luier in één handeling aan te doen en gaat het ook in zijn geheel in de was. Dit maakt de all-in-one ideaal voor de oppas of kinderdagverblijf. 

tweedelig wasbaar luiersysteem


Bij een tweedelig wasbaar luiersysteem is het absorberende deel los van de waterafstotende laag. Er gaat een overbroekje over de basisluier heen. De basisluier absorbeert goed en in combinatie met de inlegger is deze geschikt voor een hele nacht gebruik. Het overbroekje sluit goed over de absorberende luier bij door middel van elastiek bij de rug en beentjes waardoor kans op doorlekken klein is. Het absorberende deel kan bestaan uit een hydrofiele luier, prefolds, voorgevormde luier of inleggers.

Vouwluiers

De vouwluiers bestaan uit hydrofiele doeken, strikluiers of prefolds. De hydrofiele doek heeft naast de functie als wasbare luier nog voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt:

 • handdoek na het badderen
 • spuugdoek
 • op het verschoningskussen
 • schaduw voor de zon
 • onder het hoofd bij het slapen
 • knuffeldoek

Het grote voordeel is dat ze voor veel doeleinden gebruikt kunnen worden en je ze dus nooit teveel in huis kunt hebben. Door de verschillende opvouw mogelijkheden passen bij ieder kind. Het nadeel is in vergelijking met andere wasbare luiers dat ze moeten worden voorgevouwen. Als de luier is voorgevouwen kun je ze gemakkelijk door een luierklemmentje op de plaats houden, echter is dit niet perse nodig. Over de luier gaat het overbroekje.

Voorgevormde luiers

De voorgevormde luier is het meest lekdichte systeem onder de wasbare luiers. Doordat het bij de rug en beentjes wordt afgesloten met elastiek. Daarnaast sluiten de overbroekjes goed aan over de basisluier.

Het voordeel van de voorgevormde luier is dat je ze niet meer hoeft op te vouwen. De basisluier gaat na gebruik in de luieremmer om te bewaren voordat ze gewassen worden. Het overbroekje kan meerdere malen mee, totdat ze gaan stinken en als er ontlasting op gekomen is.

Snap-in-one (SIO)

Bij het snap-in-one (SIO) systeem is de inlegger het absorberende deel van de luier. De inleggers worden in het overbroekje geplaatst, vaak door middel van drukknoopjes. De inleggers hebben als voordeel dat de manier van inleggen kan worden aangepast aan het plasgedrag van je kindje. Ook bij dit systeem kan het overbroekje vaker worden gebruikt en is het een slank systeem. Het nadeel bij dit systeem is dat bij TotsBots de pads bij de beentjes niet af sluiten met elastiek, wat als gevolg heeft dat er eerder ontlasting op het overbroekje kan komen. De Petit Lulu SIO heeft dit opgelost door een basisluier te maken welke in het overbroekje wordt geklikt, deze sluit wel met elastiek bij de beentjes en heeft hierdoor ook meer absorptie. 

Overbroekjes

Het overbroekje, ook wel cover genoemd, is het waterafstotende deel van een tweedelig luiersysteem en wordt over de vouwluier of voorgevormde luier geplaatst. De meeste overbroekjes, met uitzonderling van de pull-up broekjes kunnen worden versteld door middel van drukknopen aan de voorkant. De overbroekjes worden gemaakt van pul (100% polyester) of wol. Het overbroekje hoeft niet perse van hetzelfde merk te zijn als de voorgevormde luier. Onderling combineren is mogelijk, zolang het overbroekje maar goed aansluit over de luier en bij buik en beentjes.

Accessoires

Bij het gebruik van wasbare luiers zijn diverse handige accessoires niet weg te denken. Denk hierbij aan :

 • een luieremmer met daarin een wasnet om de vieze luiers in te bewaren tot ze gewassen worden,
 • een wetbag (luierzak) om de vieze luiers mee te nemen als je een dagje weg gaat naar opa & oma, de oppas of de dierentuin,
 • wasbare billendoekjes om de billen mee schoon te maken,
 • inleggers, ook wel boosters genoemd om de absorptie te verhogen als de luiers elke keer doorlekken,
 • fleece inleggers om je kindje een droog gevoel te geven aan de billen,
 • inlegvellen om de ontlasting op te vangen, hierdoor kun je de ontlasting gemakkelijk verwijderen voordat het in de wasmachine gaat, 
 • lanoline om de wolbroekjes waterafstotend te maken, 
 • wasmiddel geschikt om de luiers mee te wassen en goed schoon te krijgen.

Oefenbroekjes


Is je kindje bezig met de potjestraining, bijna zindelijk maar nog vaak een ongelukje? Dan kunnen de oefenbroekjes een ideale oplossing zijn. Oefenbroekjes worden ook wel trainingsbroekjes genoemd. Ze zijn ideaal wanneer je kindje zindelijk aan het worden is. De oefenbroekjes absorberen minder dan een gewone luier en zitten als een echte onderbroek, ze zijn goed om de kleine ongelukjes goed op te vangen. Een ander groot voordeel is dat kinderen ze zelf aan en uit kunnen trekken. 

Wil je graag meer weten over wasbare luiers of kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op voor een geheel gratis en vrijblijvend consult. 
 


Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies