Filter
Wasbare luiers, klinkt als een hoop werk en viezigheid. Niets is tegenwoordig minder waar!
Wasbare luiers zijn hip, makkelijk te gebruiken en hebben diverse voordelen:
Er is onderscheid te maken in ééndelige en tweedelige wasbare luiersystemen.
Bij een tweedelig wasbaar luiersysteem is het absorberende deel los van de waterafstotende laag. Er gaat een overbroekje over de basisluier heen. De basisluier absorbeert goed en in combinatie met de inlegger is deze geschikt voor een hele nacht gebruik. Het overbroekje sluit goed over de absorberende luier bij door middel van elastiek bij de rug en beentjes waardoor kans op doorlekken klein is. Het absorberende deel kan bestaan uit een hydrofiele luier, prefolds, voorgevormde luier of inleggers.
De vouwluiers bestaan uit hydrofiele doeken, strikluiers of prefolds. De hydrofiele doek heeft naast de functie als wasbare luier nog voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt:
Het grote voordeel is dat ze voor veel doeleinden gebruikt kunnen worden en je ze dus nooit teveel in huis kunt hebben. Door de verschillende opvouw mogelijkheden passen bij ieder kind. Het nadeel is in vergelijking met andere wasbare luiers dat ze moeten worden voorgevouwen. Als de luier is voorgevouwen kun je ze gemakkelijk door een luierklemmentje op de plaats houden, echter is dit niet perse nodig. Over de luier gaat het overbroekje.
De voorgevormde luier is het meest lekdichte systeem onder de wasbare luiers. Doordat het bij de rug en beentjes wordt afgesloten met elastiek. Daarnaast sluiten de overbroekjes goed aan over de basisluier.
Het voordeel van de voorgevormde luier is dat je ze niet meer hoeft op te vouwen. De basisluier gaat na gebruik in de luieremmer om te bewaren voordat ze gewassen worden. Het overbroekje kan meerdere malen mee, totdat ze gaan stinken en als er ontlasting op gekomen is.
Bij het snap-in-one (SIO) systeem is de inlegger het absorberende deel van de luier. De inleggers worden in het overbroekje geplaatst, vaak door middel van drukknoopjes. De inleggers hebben als voordeel dat de manier van inleggen kan worden aangepast aan het plasgedrag van je kindje. Ook bij dit systeem kan het overbroekje vaker worden gebruikt en is het een slank systeem. Het nadeel bij dit systeem is dat bij TotsBots de pads bij de beentjes niet af sluiten met elastiek, wat als gevolg heeft dat er eerder ontlasting op het overbroekje kan komen. De Petit Lulu SIO heeft dit opgelost door een basisluier te maken welke in het overbroekje wordt geklikt, deze sluit wel met elastiek bij de beentjes en heeft hierdoor ook meer absorptie.
Het overbroekje, ook wel cover genoemd, is het waterafstotende deel van een tweedelig luiersysteem en wordt over de vouwluier of voorgevormde luier geplaatst. De meeste overbroekjes, met uitzonderling van de pull-up broekjes kunnen worden versteld door middel van drukknopen aan de voorkant. De overbroekjes worden gemaakt van pul (100% polyester) of wol. Het overbroekje hoeft niet perse van hetzelfde merk te zijn als de voorgevormde luier. Onderling combineren is mogelijk, zolang het overbroekje maar goed aansluit over de luier en bij buik en beentjes.
Bij het gebruik van wasbare luiers zijn diverse handige accessoires niet weg te denken. Denk hierbij aan :
Is je kindje bezig met de potjestraining, bijna zindelijk maar nog vaak een ongelukje? Dan kunnen de oefenbroekjes een ideale oplossing zijn. Oefenbroekjes worden ook wel trainingsbroekjes genoemd. Ze zijn ideaal wanneer je kindje zindelijk aan het worden is. De oefenbroekjes absorberen minder dan een gewone luier en zitten als een echte onderbroek, ze zijn goed om de kleine ongelukjes goed op te vangen. Een ander groot voordeel is dat kinderen ze zelf aan en uit kunnen trekken.
Wil je graag meer weten over wasbare luiers of kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op voor een geheel gratis en vrijblijvend consult.