Het wassen van de luiers is minder werk dan het lijkt. Het is echter wel belangrijk dat dit goed gebeurd om opbouw van vuil, kalk of wasmiddel te voorkomen. 

Was instructie

Bewaar de luiers voor het wassen in een luieremmer met wasnet, hierdoor kunnen de luiers gemakkelijk in de wasmachine worden geplaatst. Wasbare luiers worden het beste schoon met de onderstaande tips :

  • Draai eerst een losse voorwas, bij voorkeur koud.
  • Draai daarna de hoofdwas, bij luiers met alleen een plas op 40°C en bij voorkeur de luiers met ontlasting bij 60°C
  • Gebruik wasmiddel voor een zwaar vervuilde was.
  • Hang de luiers bij voorkeur aan de waslijn te drogen.
  • Luiers mogen in de droger bij lagere temperatuur, controleer altijd de label van de luier. Let op, de luiers slijten sneller bij gebruik van de droger.

Wassen voor het eerste gebruik

Voor het eerste gebruik dienen alle producten eerst minimaal 3 keer gewassen te worden, om het absorptievermogen te optimaliseren. Was eerst met wasmiddel en daarna 2 maal met alleen water.

Wasmiddel

Er zijn diverse wasmiddelen voor het wassen van luiers. Gebruik bij voorkeur wasmiddel zonder enzymen, bleekmiddelen en optische witmakers. Daarom heeft wasmiddel voor gekleurde was de voorkeur boven wasmiddel voor de witte was. U kunt ook gebruik maken van een speciaal ontwikkeld wasmiddel door de fabrikant.

Stinkende / slecht absorberende luiers

Het kan zijn dat na een tijdje de luiers gaan stinken. Dit is meestal het gevolg van langdurig verkeerd wassen, bijvoorbeeld met te weinig wasmiddel. Hierdoor kunnen de luiers ook minder gaan absorberen. Indien dit het geval is word er aangeraden om de luiers meerdere malen te wassen zoals hierboven staat beschreven. Als dit niet heeft geholpen kunnen de luiers eventueel worden gestript, neem hiervoor contact met ons op. 

Borstvoedingontlasting

Luiers met borstvoedingontlasting kunnen direct gewassen worden. Gebruik inlegvellen wanneer de ontlasting vaster wordt. Deze kunnen na gebruik met de ontlasting mee door het toilet worden gespoeld.

Let op! Laat de luiers niet voor het wassen weken, hierdoor beschadigen de luiers.