Het wassen van de wasbare luiers. “O jee! Als je dus wasbare luiers of billendoekjes gebruikt, dan komt daar toch poep op en dat gaat gewoon in de wasmachine? Is dat niet vies?“ (aldus een papa in spé)

Graag wil ik jullie wat meer vertellen over het wassen van de wasbare luiers. Een redelijk essentieel onderdeel van het gebruik van WASBARE producten. Voor de meeste is dit het grootste struikelblok om aan wasbare luiers te beginnen. Ze hebben vaak het beeld van de grote hydrofiele doeken die gewassen moeten worden in de kookwas. Grote kokende potten waarin doeken gaan, wat zal er een geur vanaf gekomen zijn zeg! Sinds de introductie van de wasmachine doen we de was in een handomdraai! Hiermee is het wassen van wasbare luiers ook zo gepiept. 
Desondanks is het erg belangrijk om een goede was routine te hebben en hiermee de luiers goed schoon te wassen, mochten er nog resten ontlasting of urine achterblijven kunnen deze ophopen en irritatie veroorzaken of nog erger  ‘ammoniaburn’. Iets wat we uiteraard absoluut willen voorkomen. 

Allereerst wil ik duidelijk maken dat er meer wegen naar Rome leiden. Er is niet één routine die het meest effectieve is, er zijn meerdere variaties mogelijk. Als iets voor jou werkt en voor de ander niet, dan is dan geen probleem. Er zijn wel een aantal belangrijke stappen aan te raden zijn voor de was routine : 

1.    Verwijder de ontlasting. De ontlasting kan worden opgevangen door middel van een fleece inlegger of inlegvel. Sommige vinden het fijn om het er zelf af te spoelen of te schrapen. Hierdoor kan de ontlasting worden verwijderd van de luier. Bij borstvoeding ontlasting is het geen probleem om deze direct te wassen, dit wordt er uitgewassen. 

2.    Draai een (koude) voorwas, hiermee haal je de grootste vervuiling weg en kun je “schoon” aan de hoofdwas beginnen. De voorwas kan worden uitgevoerd door een kort programma, of spoelen/centrifugeren uit te voeren. Aan de voorwas kun je een schepje Biotex of wasmiddel toevoegen. Niet te vergeten: het is belangrijk dat het vieze water wordt weggepompt en niet meegenomen wordt naar de hoofdwas.  

3.    Als het meeste weg is gaat de hoofdwas beginnen. Zorg dat het programma niet bespaart op spoelen en lang genoeg duurt om de luiers goed schoon te krijgen. Bijvoorbeeld Katoen, 60°C, 1200 of 1400 rpm. Bij ons duurt dit programma 2 uur en 50 minuten. Voeg hieraan genoeg wasmiddel toe voor sterk vervuilde was. 

Gebruik bij voorkeur wasmiddel zonder enzymen, bleekmiddelen en optische witmakers. Daarom heeft wasmiddel voor gekleurde was de voorkeur boven wasmiddel voor de witte was. U kunt ook gebruik maken van een speciaal ontwikkeld wasmiddel door de fabrikant. Het is ook aan te raden om wasmiddel in poedervorm te gebruiken, vloeibare wasmiddelen bevatten vaak optische witmakers. Vermijd wasverzachter, deze zal er voor zorgen dat op langere termijn de luiers minder gaan absorberen. 

Als de luiers goed schoon zijn worden de luiers gedroogd. Dit kan in de droger, bij lage temperatuur of aan de waslijn. In de droger zullen de luiers sneller slijten en daardoor heeft aan de waslijn drogen de voorkeur. Luiers met elastieken is aan te raden om over twee lijntjes heen te hangen. Hiermee komt er minder spanning op de elastieken te staan en zullen de elastieken langer meegaan. Mocht je vlekken hebben die er niet uit zijn gegaan in de was? Dan is de zon je grootste vriend, hang ze in de zon te drogen en de vlekken zullen verbleken. Heb je extreme vlekken, dan kun je tussentijds de was weer nat maken en laten opnieuw in de zon drogen. In de loop van de tijd zullen de vlekken verminderen en zelfs verdwijnen. Een vlek is niet zo erg, zolang de luiers moet goed schoon zijn. 

Blijven je luiers stinken of kom je er niet uit? Neem gerust contact met mij op, dan zoeken we samen uit wat er verbeterd kan worden aan je was routine.
    04-01-2021 15:24     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.